2009. december 22., kedd

Riport

Amíg Pesten az előkészületeken dolgoztunk Erdélyben, Marosvásárhelyen így nyilatkoztak azok a tervezők akik része voltak a háromnapos rendezvényünknek:



Mese. Hagyomány. Újrahasznosítás.
Színvonalas, változatos karácsonyi programra készülődik Budapest, a hagyományok újra- hasznosításának jegyében. A programsorozat célja a környezetvédelem és a kulturális örökségek védelmének összekapcsolása, valamint párhuzamos eszmék, különböző kultúrák találkozása és egységes egésszé alkotása. A főszerep a gyerekeket illeti, a gyermeki lélekhez oly közelálló mesevilág, amely a Benedek Elek emlékévhez kapcsolódóan alkot egy komplex, egész tematikát. László Beáta és Tőrők Ilka marosvásárhelyi fiatal divat- tervezőkkel beszélgettünk, akik saját ízlésviláguk szerint Benedek apó meséiből inspirálódva, használt ruhákból, anyagokból készült gyerek- ruhákkal teszik változatosabbá, érdekesebbé a budapesti rendezvényt.

Hogyan kerültetek a divattervezők csapatába?

L. Beáta: Először blogo- mon talált rám egy budapesti divattervező, ahol megtekinthette pár munkámat. Ő hívott meg, hogy vegyek részt László Beáta tervrajza ezen a bemutatón, mint ruhatervező. Természetesen nagyon örültem a felkérésnek, és azonnal igent mondtam.

T. Ilka: Beával volt alkal- munk részt venni hasonló rendezvényeken, dolgoztunk már együtt, így én is éltem a lehetőséggel.

Milyen darabokkal színesítitek a bemutatót?

L. Beáta: Mindenképp meseízű ruhákat próbálunk megalkotni, ugyanis a rendezvény fő célcsoportját a gyerekek képezik. Mesebeli színeket, mintákat, használt ruhákat próbálunk hordható, egyedi darabokká varázsolni. Az én kollekcióm alapeleme és motívuma a hal, Benedek Elek Az aranyhal című meséje alapján.

T. Ilka
: Engem A Hétszépségű királykisasszony és Az elrabolt királykisasszony mesék ihlettek, így királykisasszony- ruhák több variációja képezi majd az én kollekcióm. Olyan ruhákat terveztem, amiben a gyerekek jól érzik magukat. Kényelmes darabok ezek,
melyek egyben elegánsak is.

Miért tartjátok fontosnak az ilyen, és ehhez hasonló rendezvényeket?

– Elsősorban fontos, hogy a társadalom számára végre tiszta és világos legyen, hogy a környezet tisztaságáért mindenki felelős, és az újrahasznosítás rendkívül fontos. Ugyanakkor szükség van minél több olyan rendezvényre, ahol a néphagyomány, számos kultúra és a gyerekvilág találkozik. Természetesen a fiatal divattervezőknek is jó alkalom a bemutatkozásra, munkáinak megismertetésére.

Az általatok készített ruhákat mikor tekinthetik, esetleg vásárolhatják meg a vásárhelyi szülők?


– A rendezvényre Budapesten kerül sor, de reméljük,hogy városunkban is mielőbb sikerül hasonló témájú bemutatót, játszóházat megszervezni. Azok a személyek, akik kíváncsiak az ál- talunk készített ruhákra, felvehetik velünk a kapcsolatot, sőt a darabokat meg is vásárolhatják. (www.beango.blogspot.com).

Fodor Tekla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése