2009. december 7., hétfő

Program

Állomások
I. nap

December 11. 16.00 - 21.00 között, helyszín: EME (Erdélyi Magyarok Egyesülete, V. ker. Molnár u. 5.)

Program

16.00 / Megnyitó

B. Kis Béla és Szegedi Aliz Torella házigazdák köszöntik a vendégeket. A „Házi Sütemény” vetélkedő indí- tása. Saját készítésű süteményekkel lehet nevezni. Kitétel, hogy az illető ne legyen képzett szakács.

A jelentkezéskor mellékelni kell a receptet (a sütemény nevét, a recept eredetét, hozzávalók, részletes elkészítés mód). Az összegyült receptekből kis füzetecskét jelentetünk meg amit minden versenyző ingyen megkap. Benevezéskor minden résztvevő számot kap. A süteményeket a látogatók értékelik, kóstolgatás után szavazószelvényen megjelölve az első három helyezettet, melyek összesítése után hirdetünk ered- ményt. A verseny első helyezettje kétszemélyes vacsorát nyer a Székelykapu étterembe 10.000 ft érték- ben, a további helyezetteket további értékes nyeremények várják (erdélyi bor, zakuszka, poló, receptes könyv, stb.).

A megmérettetés bírája Duka Hilda, a Székelykapu Étterem tulajdonosa.


16.30 / Milyennek szeretném a karácsonyt?

A XXI. század embere számára bizony mást jelent a karácsony, mint a korai kereszténység idején, mást mint a közép- vagy az újkorban, de a viharos XX. század gyermeke is egészen másként várta a Szentestét. Átalakult, megváltozott az ünnep jellege? Programunkban arra vagyunk kíváncsiak mit jelent egy mai gyermek számára Jézus születésének ünnepe. Kérdések, válaszok, kötetlen beszélgetés a gyerme- kekkel. Foglalkozásvezető: Nagy Enikő


16.30 / Műhely

Az előbbi programmal párhuzamosan a vállalkozó kedvű fiatalok népművészek, pedagógusok no és természetesen szüleik segítségével fűzhetnek gyöngyöt, ismerkedhetnek a nemezelés tudományával és készíthetnek karácsonyi ajándékokat hulladékból és természetes alap- anyagokból. Foglalkozásvezető: Takács Éva, Németh Melinda, Gyurkovics Róna, Anka Rita


17.30 / Karácsony Ünnepe

Jézus megszületett! A betlehemi csecsemő elhozta a Földre a Világosságot, tűnőben a sötétség hatalma. Lelki beszéd Karácsony csodájá- ról. Végh Tamás, a fasori református templom lelkipásztora tart előadást Karácsonyról, a szívből jövő ajándékozás öröméről, a szeretetről és a gondoskodásról.


18.00 / Karácsonyfa díszítés

Díszítsük együtt, közös erővel karácsonyfánkat! Közben vendégzenészeink ünnepi énekekkel szórakoztatják a közönséget, amelybe

bevonják a gyermekeket is. A gyermekek bemutathatják szavaló, mesélő és éneklő tudományukat.Megérkezik körünkbe az angyal és a gyermekek ajándékokat kapnak.


18.40 - A házigazda beszédet mond, majd ismerteti az elkövetkező két nap programját. 19.00 - Erdélyi Karácsony

Ünnepi műsor amatőr és profi művészek közreműködésével: gitározik, énekel, Bacsa FerencBáthori Béla opera dalokat énekel, Dr.Bene Ferenc tárogatón játszik, Gergely Erzsébet, a Budapesti Székelykör néptáncosa, táncol, Horváth Melinda, az Albinoni kamaraegyüttes tagja hegedül, Kárpule Ferenc, az Albinoni kamaraegyüttes tagja hegedül, Köllő Csaba, a Budapesti Székelykör néptáncosa, táncol, N. Szilágyi Nóra szaval, Pozsgai Zoltán zongorázik, Szabó Juliet citerázik, énekel, Tilly Gabriella versét szavalja és énekel, Turáni Csongor csángó dalo- kat hegedül, részlet a Jézus Krisztus szupersztárból


20.30 - A „Házi Sütemény” vetélkedő eredményhirdetése


20.45 – Zene, tánc, vigasság hajnalig

Kedves vendégeink az este során megtekinthetik tárlatunkat, sőt vásárolhatnak is a nekik tetsző alkotások közül. Barnóth Zoltán, Szarka Hajnalka, Thury Ilona, Varga Vilmos (Ajtay Domokos Zoltán Károly) képzőművészek festészeti, grafikai kiállítása mellett láthatóak lesznek még a Meseruha kollekció tervrajzai (a Benedek Elek mese gyermekruha kollekció rajzai, ezek lépezik a 12-13-i divatbemutató anyagát) és Szegedi Aliz Torella, Benedek Elek tiszteletére készített Gyékény mese, kollekciójának három darabja.

Belépő: 600 Ft, EME és EMI tagoknak 400 Ft, gyerekeknek 100 ft. (a népviseletben érkezők ingyen léphetnek be és ajándékot kapnak)

A rendezvény batyus alapon működik, mindenki hozzon enni-, innivalót amit közös asztalon tálalunk. Akinek erre nincs lehetősége, attól még 5oo ft-ot kérünk fogyasztási hozzájárulásként. A helyszínen kávét, teát, forralt bort is kínálunk.
••••

II. nap


Decemebre 12. 16.00 - 20.00 között, helyszín: EMI Klub (VI. ker. Bajcsy-Zsilinszky út 59.)

Belépő: 1200 Ft, egyesületi tagoknak 900 Ft, gyerekeknek 100 Ft.
A belépő a műsorsorozatunk és klubhelyiségünknek szánt adományt képezi.

Program

16.00 - Kapunyitás

A bazár megnyitása a „mesegépek” beindítását is jelenti, így a helyiség meséktől és zenéktől lesz hangos, karácsonyi hangulatú.

A vendégek köszöntése.

 1-es terem (Bazár-terem):

16.00 - Karácsonyi Bazár

A látogatók kézműves kiállításokon és bemutatókon vehetnek részt, ugyanakkor a könyvek és cédék vására népiessé és karácsonyi hangulatúvá varázsolják a bazárt.

Résztvevő kézművesek:


- Vajda Sára ötvösművészékszerkészítő


Vajda Sára művész hagyományos úton sajátította el az ékszerkészítés minden csínját-bínját, majd mesteriskolákból tanult technikákkal gazdagította tudását. Ma már csodaszép, egyedi ezüstékszereket készít, melyeket nemcsak hazánkban, de a határon túl is nagyra becsülnek (Németország, Mexikó stb). Ékszereit tündérmesékhez hasonló szépségűre álmodta, majd alkotta meg. Kedvenc motívuma a tulipán, de alkotásaiban különféle spirál jellegű formákkal is találkozhatunk, valamint a virág motívum is gyakran fellelhető darabjaiban, ami a magyar hagyományos mintázat korszerűen letisztult, minimalista design ötvözete.

- Csibi Szabolcs hangszerkészítő mester.

Csibi Szabolcs hangszerkészítő, fafaragó és népzenész, aki hangszerbemutatóval érkezik hozzánk. Igazi mesterember és művész, akit Isten azért küldött a világra, hogy felnőtt korában is játszóterében, azaz műhelyében lelkesedéssel faragjon, alkosson. Az általa készített hangszerek egyedisége a hangok különleges varázslatosságában rejlik. Szerény ember, kiváló tehetség, aki akkor boldog, ha muzsikál. Érsek Csaba népdalénekes mesemondóval társulva megalapították a Kalagor népzenei és kézműves műhelyt, mely mára kinőtte magát, hangszereik Európa több országában is bemutatásra kerültek. 
A muzsika kedvelői kipróbálhatják, sőt meg is vásárolhatják az értékes darabokat.


- Szegedi Torella gyékényfonó népművész

Szegedi Torella 1980-ban született Maros megyében, Erdélyben. Gyermekkorát egy Marosvásárhely melletti kis faluban, Mezőfelén töltötte. A gyékényfonás hagyományával és mesterségével itt ismerkedett meg, és szüleinek köszönhetően el is sajátította ezt a nehéznek tűnő, ám annál izgalmasabb mesterséget. 
Már gyermekkorától hajlamot és kivételes tehetséget mutatott a gyékényfonás iránt. Egyedi művészi világképét példázzák méltán híressé vált gyékényszobrai, melyek a modern stílus és a hagyomány lírai ötvöződései. Torella alkotói munkája a faldíszektől, az egyedi ékszereken át, egészen a ruhakölteményekig terjed, ugyanakkor nevével garantálja számos, mindennapi használatra szánt gyékénytermék minőségét is. Alkotásai Európa szerte, de Amerikában, Kanadában és Japánban is kiállításra kerültek. Idén egyedi karácsonyi angyalokkal kedveskedik kicsiknek, nagyoknak.



- Gyurkovics Róna nemezelő

Gyurkovics Róna nemezelő gyerek- és mesecentrikus, aki nagy érdeklődéssel figyelte az öregmesterek munkálkodását, hogy így lesse el a nemezelés ügyes fogásait. Hozzánk érdekes, kreatív kiegészítőkkel érkezik, aminek kicsikék és nagyobbak örvendhetnek.

- Péter Szidónia – gyöngyékszer készítő
, népművész
A népművészet iránti érdeklődése a marosvásárhelyi főiskolán kezdődött. Ebben nagy szerepe volt Barabás László tanár úrnak, aki néprajzot tanított és gyakran elvitte a diákokat gyűjtőmunkára. Szidónia ekkor szeretett bele a különböző tájegységek lakóinak viseleteibe, melyeket gyönggyel is díszítettek. Alkotásaiban különös hangsúlyt fektet a népi motívumokra és a régi minták megőrzésére. Célja, hogy minél aprólékosabban megismerje őseink, múltunk örökségét, és más népek hagyományait, valamint tervei között szerepel egy saját alkotóház és műhely kialakítása, működtetése. 
Alkotásait számos rendezvényen díjazták, és európai országokban is kiállították: Németország, Bulgária stb.

- Vermes Vera – antropológus

Vermes Vera a hagyományos kézművességek sokoldalú mestere. Élete folyamán rengeteget utazott (Törökország, Irán stb.), megfordult már nyugaton és keleten is. Mindenhol kapcsolatokat próbált keresni a magyarok, és más, esetleges rokon nemzetek között. Legutóbb Indonéziába látogatott el, ahonnan értékes néprajzi adatokkal, felejthetetlen élményekkel tért haza.
Hagyományos, igazi házi mézeskaláccsal érkezik hozzánk.


Muzsika/ Könyv

A meghívott vendégek művei megvásárolhatóak a rendezvényen.

Orbán Ferenc – hegedűművész, zenetanár

Orbán Ferenc sepsiszentgyörgyi születésű, komplex, színes személyiség, aki mikor hangszert fog kezébe, vidámsággal, mókával tölti be a termet, és a hallgatók szívét. Nemcsak lélekből játszik, hanem kiváló tehetség, aki az erdélyi magyar népzenét a zene sokféle műfajával párosítja, ezáltal korszerű muzsikát alkotva. Gyerekek muzsikusa, mondják egyesek, de magáénak tudhat néhány színházi zeneprodukciót is, ezenkívül a NemEz együttes oszlopos tagja.
A művész elvállalta, hogy programsorozatunkat, hirdetéseinket és a divatbemutatóinkat egyedi hangzású zenével fűszerezi.

Grandpierre Attila – zenész, filozófus
Valódi zenész, filozófus, csillagász, aki egy életstílus képviselője. A magyarság kutatója, a sámánizmus és táltosvilág felfedezője. A világhírű Vágtázó Halottkémek együttes frontembere. Egy igazi legújabb kori sámán, aki zenéjével, gondolkodásával és könyveivel a magyarság ősi származását, kultúráját, világképét mutatja be a közönségnek. A rendezvényre Magyar Karácsony című könyvét hozza el, melyben a szeretet ünnepének magyar vonatkozásait, összefüggéseit fedi fel.
A szervezők igyekeztek minél sokszínűbbre faragni a vásárterületet, azért, hogy a látogatók megismerkedjenek a különféle kultúrákkal, s hogy az ünnepek alkalmával minél egyedibb, kreatívabb darabokkal ajándékozzák meg szeretteiket. 

••••



Előtér:


16.00 - Ünnepi konyha

Magyar alapanyagok felhasználásával készülő különleges ínyencségeket kóstolhatnak meg. A rendezvény ideje alatt forralt bort, forró csokit és teát kínálunk. Főszakácsok: Rozsnyai Tamás, Gerardo
2-es terem:

16.00 - Gyermekszoba, játszótér

- Népmese vetítések

- Gyermek alkotói műhely
A résztvevők hulladékból és természetes alapanyagokból készíthetnek játékokat, ajándékokat.
- Tulipán Rajzverseny
Tulipán rajzverseny keretén belül a magyar hagyományok mintavilágából válogatva (bútor- és kerámiafestés) papírtányérokat díszíthetnek.
A legmagyarosabbra sikerült tányérok tulajdonosai rajzeszközökkel távozhatnak.
- Divattervező műhely (divattervezők vezetésével)
A kíváncsiskodó, ötletgazdag egybegyűltek újságokból, textil darabokból és természetes anyagokból készíthetnek kiegészítőket, játékokat, ünnepi ajándékokat.

3-AS TEREM:
Itt található a színpad

16.10 – Megnyitó

Verset mond
Varga Kornél (12 éves)

16.20 – Köszöntő


16.30 - Gyermek néptánc


A
„Csillagszeműek" a magyar táncművészeti élet egyik legrangosabb társulata, többek között rendszeres résztvevői a Magyar Táncművészek Sztárgálájának az Operaházban.



16.45 – Vers


Verset mond
Varga Kornél (12 éves)

16.50 - Újrahasznosított Mesék - gyermekruha divatbemutató


Benedek Elek meséi által inspirált, hulladékból készült kollekciók bemutatása, melyeket a Kárpát-medencéből érkező művészek készítettek. A divatbemutató különlegessége, hogy nem egyszerűen egy felvonulás a gyermekek részéről, hanem élőzene által kísért, játékos bemutatás. A bemutatón Orbán Ferenc és Csibi Szabolcs muzsikálnak. Ők Erdélyből hozzák különleges, erre az alkalomra készített összeállításukat, hogy az esemény eredetiségét erősítsék.
 Adva vannak a 3-3 ruhából álló gyermekruha kollekciók, amelyeknek közös tematikája egy-egy Benedek Elek mese, alapanyaguk pár méter újrahasznosított textília. Az alkotók a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkeznek, ezzel is egésszé téve a sokszínű egység gondolatát, a közös felelősség és a változatos, alternatív szemléletmód egymást erősítő ideáját. Célunk egy "újrahasznosított" szemlélet kialakítása múltbéli és jelen értékeink megóvása érdekében, ember és természet, fizikai és szellemi harmónia megteremtése, hiszen ahogy minden mesének jó a vége és harmóniában oldódik fel, ugyanúgy kell nekünk is törekednünk egy harmonikus, szép és élhető élettér megteremtésére.

 Tervezők: László Bea,Török Ilka Erzsébet, Kürti Andrea, Reök Cecília, Gyurkovics Róna, Soós Kata, Sverteczki Zsófia, Szegedi László, Szegedi Torella, Varga Timea, Barbarics Viktória.

17.30 - Mesemondó vetélkedő


A gyerekek magyar népmeséket mondanak. Az előadásról hanganyag, fotó- és videófelvétel is készül, melyet minden egyes résztvevő örökre megőrizhet. Ezenkívül a legügyesebb mesemondókat könyvekkel és meselemezekkel jutalmazzuk. Díjkiosztás a vetélkedő végén, ugyanekkor díjazzák a Tulipán rajz-verseny legjobbjait is.



18.20 - Előadás- Karácsonyról


Végh Tamás
, a Fasori református templom lelkipásztora beszél karácsonyról, a szívből jövő ajándékozás öröméről, a szeretetről és a gondoskodásról.



18.50 - Karácsonyfa díszítés karácsonyi dalok éneklése mellett


Orbán Ferenc és Csibi Szabolcs
muzsikál karácsonyi dalokat, amely dalok erre az alkalomra készített CD lemezen jelennek meg, amit a helyszínen meg is lehet vásárolni.


19.30 - Magyar Karácsony


„Karácsony a mai ember talán legszebb, legbensőségesebb ünnepe. De bármilyen drága ajándékokat is veszünk gyermekeinknek, szeretteinknek, ha lelkünkben nem gyulladnak ki igazi érzések, ha nem születnek bennünk karácsonyhoz méltó gondolatok, legfeljebb múló és sekélyes örömöket tudunk szerezni. Ez a különleges könyv, amely egy merész szellemi kirándulásra visz, egészen az emberiség varázslatos őskorába vezet, ahol új fénnyel, karácsony eszméjének eredeti, teljes fényével gazdagodhatunk." Grandpierre Attila, csillagász, zenész, író, karácsonyi táltos utazásra hív minket új könyvének bemutatásával.
 A mágikus ősmagyar megismerés után Orbán Ferenc játszik talpalávalót Halmai Krisztinának és Benedek Attilának, a Vasas táncegyüttes táncosainak. 
Majd egy pohár bor mellett eltöltött ünnepi beszélgetés következik díszvendégeinkkel: Nagy Feró, Ágoston Balázs, Orbán Ferenc, Csibi Szabolcs, Végh Tamás, Domokos István és Grandpierre Attila közreműködésével, felelevenítvén gyermekkorunk karácsonyait. A beszélgetést Halmai Krisztina és Benedek Attila táncos előadása zárja, amit táncház követ, mibe bárki becsatlakozhat. Így lépünk át a másnapba, táncolva, mulatozva. Az ébrenlétről a muzsika mellett kávé és ropogtatnivaló gondoskodik!

21.00 - A táncház kötetlenül folytatódik, ezt követi a buli


Kedves vendégeink az este során megtekinthetik vegyes tárlatunkat, sőt vásárolhatnak is a nekik tetsző alkotások közül.
•••
III. nap


December 13. 16.00 – 20.00 között, helyszín: VAM Design Center, Aula (VI. ker. Király u. 26.)

Itt a „Hagyományok újrahasznosítása" program Öko-Design fesztivállal kéz a kézben alakítottuk ki a nap programját

Jegyek a helyszínen, illetve a Ticketpro országos hálózatában kaphatóak!

Program

Aula:

10.00-18.00: ÖKO-RIADÓ


Interaktív sarok játékokkal, vetélkedőkkel.


14.00 - Az Alma zenekar koncertje


15.30 - Hulladékból termék kiállítás megnyitója


16.00 - Kicsiknek szemétdombról


A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése.

16.30 - Újrahasznosított Mesék.

Gyermekruha divatbemutató


Benedek Elek meséi által inspirált, hulladékból készült kollekciók bemutatása, melyeket a Kárpát-medencéből érkező művészek készítettek.
A divatbemutató különlegessége, hogy nem egyszerűen egy felvonulás a gyermekek részéről, hanem élőzene által kísért, játékos bemutatás. A bemutatón Orbán Ferenc és Csibi Szabolcs muzsikál, akik Erdélyből hozzák magukkal a muzsikát.

Adva vannak a 3-3 ruhából álló gyermekruha kollekciók, amelyeknek közös tematikája egy-egy Benedek Elek mese és alapanyaguk pár méter újrahasznosított textília. Az alkotók a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkeznek, ezzel is egésszé téve a sokszínű egység gondolatát, a közös felelősség és a változatos, alternatív szemléletmód egymást erősítő ideáját. Célunk egy "újrahasznosított" szemlélet kialakítása múltbéli és jelen értékeink megóvása érdekében, ember és természet, fizikai és szellemi harmónia megteremtése, hiszen ahogy minden valódi mesének jó a vége és harmóniában oldódik fel, ugyanúgy kell nekünk is törekednünk egy harmonikus, szép és élhető élettér megteremtésére.

17.00-17.40 Zenesarok


Mozsikácska lemezbemutató koncert. Zenél: Orbán Ferenc (hegedű), kíséri Csibi Szabolcs (koboz).


17.00-18.30 Ajándékkészítő workshop kicsiknek és nagyoknak


Kiállítóterem:

17.00 -18.00 - Hagyományok újrahasznosítása a divatszakmában


Kerekasztal beszélgetés és sajtókonferencia a kiállító divattervezők részvételével. Résztvevők: tervezők, divattervezők, egyetemi professzorok, néprajzkutatók, divattal és gyermekekkel foglalkozó médiumok képviselői.


A szomszéd kertje mindig zöldebb" tartja a közmondás. Ami a miénk, azt már megszoktuk, talán unjuk is, és hajlamosak vagyunk a másét szebbnek, jobbnak érezni csupán azért, mert üdítő változatosságot kínál a mindennapok monotonitásában. De meddig tart ez? Napokig, hetekig? Talán évekig? És aztán azt is megunjuk? Az ilyen folyamatok vég nélküliek, folyamatos újrakezdésen alapulnak, mindig a nulláról kell indulni, így igazából nincs esély semmi maradandó megalkotására. Közben megfeledkezünk saját értékeinkről. Akkor mi a megoldás, utasítsunk el mindent, ami más, ami idegen tőlünk? A kreativitás önző, ha csak alkotójának szól az alkotás, ha az nem válik "eladhatóvá".
Mi az tehát, ami tipikusan magyar, rólunk szól és ugyanakkor közérthető és piacképes? Elemeztünk, és végül arra a következtetésre jutottunk, hogy a magyar mesevilág az, ami vizuális és szellemi gazdagságával pluszt ad a világ szellemi kincseihez. Legyünk mi a szomszéd, akinek kertjét zöldebbnek látják.

Javasolt témák:

- Létezik-e önálló, magyar divat? Van-e igény a magyar brandek kialakítására?
- A válság megöli a divatot?
- Hogyan fér össze a hagyományos a nemzetközivel?
- Önfenntartó divatszakma? Segítsük egymást?
- A divat, mint mindmáig élő kommunikációs közeg. Üzenet az öltözékekben, történetek, mesék a textileken
- Mai és régi mesék. Mai és régi gyermekek. Alkalmazkodás vagy alakítás? Gyermeknevelés napjainkban
- kötetlen beszélgetés



Várunk Nagy Szeretettel!
2009.11.06

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése