2009. december 4., péntek

Re Mese

A legújabb projekt Hagyományok Újrahasznosítása




A mai, túlszennyezett társadalomban szükség van arra, hogy újragondoljuk a környezetünkhöz való viszonyulásunkat és tudatosabban éljünk annak érdekében, hogy az utánunk jövő generáció egy tisztább, élhetőbb környezetet örököljön tőlünk.

Az Egyesült Magyar Ifjúság (EMI), Erdélyi Magyarok Egyesülete (EME), és a VAM Design szívügyének tekinti a környezet védelemét, hiszen a tiszta környezet megőrzése gyermekeinkkel szembeni felelősségünk sarkalatos pontja. A környezetvédelem egyik legégetőbb kérdése napjainkban a hulladékfelhalmozódás, amelynek legésszerűbb orvoslása az újrahasznosítás, amely által nem csupán a hulladék mennyiségét csökkentjük de értékkel ruházhatunk föl értéktelennek hitt, hulladéknak minősített tárgyakat, anyagokat. Azonban nem csupán a fizikai újrahasznosítás válik egyre inkább szükségessé napjainkban, hanem szellemi, kulturális, elveszettnek hitt értékeink újrafelfedezése is, hiszen a környezettudatos ember szellemi-fizikai egész, cselekedeteinek mozgatórugója az értékek felismerése és megőrzése.

Ez a fajta tudatosság természetesen mindenekelőtt szocializációs-nevelési kérdés, amelynek kialakítása mindannyiunk felelőssége, hiszen a legzsengébb korban kell megalapozni. Legalkalmasabbak értékeink közvetítésére a mesék, az "újrahasznosított mesék", ezért idén a híres mesegyűjtő és meseíró, Benedek Elek emlékének adózva, meséit "újrahasznosítva" kívánjuk megszólítani a kicsiket és szüleiket karácsony küszöbén egy egyedi programsorozattal. A programsorozat keretén belül a gyermekek hagyományos mesterségekkel ismerkedhetnek meg (gyöngyfűzés, gyékény angyalka készítés, bútorfestés stb.) a kialakított műhelyekben, meséket hallgathatnak, gyermekjátékokat játszhatnak.

Programsorozatunk fénypontja a gyermekeknek rendezett, a Kárpát-medence különféle településeiről érkezett, újrahasznosított anyagokból készült meseruhákból összeállított divatbemutató.

Állomások:

- Dec. 11.: EME (Erdélyi Magyarok Egyesülete, V. ker. Molnár utca 5.)

16.00 - 21.00 között

- Dec. 12: EMI (Egyesült Magyar Ifjúság, VI. ker. Bajcsy-Zsilinszky út 59.)

16.00 - 23.00 között

- Dec. 13: VAM Design Center (VI. ker. Király u. 26)

16.00 - 20.00 között


Célcsoport:

- A programsorozat elsősorban gyermekekhez szól, nevelő jellegű, a 6-14

éves

korosztályt szólítja meg.

- A programok kialakítása figyelembe veszi, hogy idősebbek is látogatják a

rendezvényt, számukra kultúrált kikapcsolódást kínál.

Téma:

A programok középpontjában a gyermekek állnak, a gyermeki lélekhez oly közelálló mesevilág, amely a Benedek Elek emlékévhez kapcsolódóan alkot egy komplex, egész tematikát. Külön ízt, egyúttal újító megközelítést ad mindennek az oly’ népszerű újrahasznosítás-mozgalomhoz való csatolása mindennek.

Koncepció:

Színvonalas, változatos karácsonyi program létrehozása a hagyományok (mesék) újrahasznositásának jegyében, a Benedek Elek emlékévhez kapcsolódva, akinek munkásságának kimagasló teljesítménye a szintén a népmesék "újrahasznosításán" alapuló meseírás. A környezetvédelem és a kulturális örökségek védelmének összekapcsolása azáltal, hogy a programban résztvevő művészek, alkotók a Kárpát-medence különféle tájairól érkeznek, magukkal hozván sajátos helyi kultúrájukat.

Ez lenne az első ilyen jellegű rendezvény Magyarországon, így zászlóshajója lehetne egy felelősségteljes, tudatos viselkedésre nevelő mozgalomnak, amely megtanít az értékek felismerésére és értékelésére, hogy se fizikai, se szellemi értékeink ne válhassanak "szemétté".

A múlt feledőben lévő értékeinek újrahasznosítása ez, egy olyan program, amelyben párhuzamos eszmék találkoznak egységes egészet alkotva. A művészet, alkotás, pedagógia, környezetvédelem és hagyományőrzés találkozása a gyermekruha divatbemutató, amely ruhák látszólag értéktelen, hulladéknak minősített anyagokból készültek.

Részletes program Hamarosan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése